Gradska tržnica

Lokacija: Vukovar
Program:
gradska tržnica
Katnost:
P
Status projekta:
realizirano
Projekt:
2015.
Izgradnja: 2017.
Površina parcele:
9.500m2
Brutto površina: 3.400m2

Nagrade: The Plan award 2018., Italy, nominacija

Tržnica je javni, otvoreni prostor. Ona je mjesto prodaje dobara, ali i mjesto susreta, druženja i svakodnevne interakcije. Smještena je u centru grada i do nje se dolazi iz svih pravaca. Naša ideja, prilikom projektiranja, bila je da tržnica svojom pojavom treba postati novi landmark u prostoru, a istovremeno mora zadovoljavati funkcionalne potrebe ovakvog javnog prostora.

U arhitektonskom smislu, radi se o velikom natkrivenom prostoru koji treba funkcionirati 12mjeseci, 7 dana u tjednu, neovisno o vremenskim uvjetima. Ispod velikog krova smješteni su štandovi za prodaju svježeg voća i povrća. U tri velika zatvorena box-a nalaze se prostori koji se temperiraju. U prvom box-u nalazi se ugostiteljstvo, u drugom prostori mesnica, ribarnica, svježeg sira i jaja, a u trećem uredi i servisni prostori tržnice.

Kako pomiriti otvoreno, a zaštićeno? Kako omogućiti sunce zimi, i zaštitu od sunca ljeti. Kako tržnicu zaključati kad ne radi?

Zgrada je oblikovana kao veliki volumen, ustakljen sa tri strane, a zakošen i otvoren prema jugu. Oblikom zgrade otvorena je prema jugu, a zatvorena prema sjeveru, odakle zna puhati jak vjetar. Oba poprečna pročelja ustakljena su kako bi omogućila dovoljno svjetla, a eliminirala propuh. Južnim pročeljem dominiraju zaokretni aluminijski brisoleji putem kojih se regulira količina svjetlosti i sunca ljeti i zimi, isto kao i vjetra u slučaju lošeg vremena. Na taj način otvoreni prostor na kojem se nalaze brojni lokalni proizvođači ima svoju reguliranu mikroklimu.

Noću kad tržnica ne radi, brisoleji se okreću i zatvaraju je, a linijska led rasvjeta osvjetljava njena pročelja. Odabrane boje, beige, zelena, žuta i siva su neutralne, kako bi tržnicom dominirale šarene boje domaćih proizvoda.