Drive-IN Ljekarne Tripolski

Lokacija: Osijek
Program:
ljekarna, drive-in ljekarna, ordinacije, uprava
Katnost:
P+2
Status projekta:
realizirano
Projekt:
2015.
Izgradnja:
2017.
Površina parcele:
643m2
Brutto površina: 1.100m2

Nagrade:
The Plan award 2018., Italy, nominacija
S.ARCH 2018., Italy, nominacija

Opis:
Ideja za projektiranje i izgradnju Drive-IN ljekarne proizašla je iz inicijative investitora koji se ovom djelatnošću bavi dugi niz godina. Većina postojećih ljekarni u gradu Osijeku smještena je u pješačkoj zoni ili u zoni do koje je teško pristupiti, a da ne parkirate jako daleko. Taj problem posebno je izražen kada vam se žuri ili kada je loše vrijeme, pa onda nakon polusatnog traženja parkinga, još morate dugo pješačiti do ljekarne.

Iz toga razloga investitor je došao na ideju napraviti Drive-IN ljekarnu otvorenu 0-24h, koja omogućava pristup pješacima s jedne strane, a pristup iz automobila s druge strane. Princip kupovanja dobro poznat iz renomiranog lanca fast food restauranta.

Zgrada je pozicionirana na uglu, te ima pristup sa tri strane čime je omogućena  dostupnost i vizualna upečatljivost. Dva volumena povezana s ustakljenim komunikacijskim mostom omogućuju logično kružno kretanje oko zgrade, te dobru funkcionalnost unutar nje. Investitor je na jednom mjestu ponudio sve usluge koje pacijentu trebaju. Ljekarna i savjetovanje smještene su u prizemlju. Na prvom katu nalaze se čekaonice i četiri liječničke ordinacije, a na drugom katu smještena je uprava tvrtke i seminar sala za održavanje različitih predavanja i seminara.

Kako ljekarna u prizemlju ima tri prodajna mjesta, dva za korisnike koji ulaze u interijer i jedno za korisnike iz automobila, poseban izazov bio je omogućiti brzinu i kvalitetu usluge savjetovanja, propisivanja i izdavanja lijekova. Iz tog razloga, prvi puta u Hrvatskoj, korišten je centralni robot unutar svog zaštićenog kontejnera veličine 2m x 7m x 3m, koji je automatizirano zatvoreno skladište i izdavanje lijekova. Robot kontejner automatski označava, puni i slaže kutijice s lijekovima, održava čistoću, temperaturu i vlagu, te odabire i distribuira lijekove do svih prodajnih mjesta.

Farmaceut na svom radnom mjestu putem velikog touch screena prezentira korisniku ponudu i lijekove, klikom na odabrani lijek aktivira robot koji unutar svog kontejnera pronalazi lijek i putem zračnog kanala šalje ga do prodajnog mjesta u roku 10 sekundi. Za to vrijeme farmaceut je posvećen korisniku s kojim komunicira i savjetuje ga.

Arhitektonska gesta bijelih volumena obavijenih perforiranom zelenom opnom od aluminijskog lima, vizualni je doprinos suvremenim, čistim, ugodnim prostorima, a istovremeno vanjska zaštita od sunca.

Noću, osvjetljenje iz objekta prodire kroz opnu i stvara zanimljivu svjetlosnu igru po fasadi.