Trg V. Lisinski

Lokacija: Osijek
Program:
novi gradski trg
Status projekta:
natječaj
Projekt:
2013.
Zona obuhvata:
7.737m2

Tvrđa, grad utvrda, poznata je po svojem sustavu bedema. Do danas očuvani su tek rijetki. Trgu Vatroslava Lisinskog, koji je danas parkiralište, potrebno je dati novu namjenu, sadržaj, ali i prepoznatljivost. Upravo ta prepoznatljivost postignuta je motivom bedema, koji je ovdje korišten kao travnate kaskade kojima je rješena denivelacija prema sjeveru i zapadu, odnosno, kao zeleni kaskadni travnjaci prema jugu. Na ovaj način smanjene su dimenzije trga i u dnevnoj slici postaje zanimljiv, čitljiv u proporciji, te dodatno intiman. Sa svake točke stajanja drugačiji.

Obzirom na skorašnji sadržaj sjevernog objekta na trgu (hostel), travnate kaskade služe kao ekstenzija boravka u prirodnom ambijentu, kao aneks hostela za događanja na otvorenom, a istovremeno ostavljaju maksimalno slobodno južno pročelje hostela, prema konzervatorskim smjernicama i uvjetima, odvajajući ga od partera trga. Spoj trga prema ulici, na zapadu, riješen je putem velikih monumentalnih stepenica, potencirajući “svečani” dolazak na veliku javnu scenu.

Parter trga je velika javna scena, spremna za sve dobronamjernike, različite gradske i kulturne događaje. Njegovo oblikovanje je refleksija zvjezdanog neba, koji, poput vjernog pratitelja, uvijek bdije nad gradom i nama. U noćnoj slici podna točkasta rasvjeta su svjetlucave zvijezde, koje u nepravilnim titrajima stvaraju jedinstven svjetlosni efekt. Linijska rasvjeta ocrtava “bedeme”, a glavna jednostavna, profinjena stup rasvjeta osvjetljava parter.

Urbana oprema smještena je uz sjeverni i južni drvored, odnosno uz kaskade, kako bi centralno prostor ostao slobodan za različite sadržaje. U svakodnevnom režimu centralno mjesto zauzimaju skulpture i instalacije umjetnika, poput onih sa brojnih kiparskih i umjetničkih festivala (SLAMA, Ernestinovo, ledene skulpture u Tvrđi i sl.). Postav istih nije fiksan i nepromjenjiv. Dapače, mijenja se ovisno o godišnjim dobima, gradskim manifestacijama, kulturnim događanjima, blagdanima, željama i inspiraciji umjetnika…